Home Ce am mai făcut Cum sa gatesti fara metale grele

Cum sa gatesti fara metale grele

by Andra

Varietatea de vase pentru gatit atat din punct a materialelor din care sunt fabricate cat si a modului de folosire este coplesitoare. Sunt din ce in ce mai autonome, adica noi nu prea mai avem vreun rost in bucatarie ci doar sa apasam vreun buton. Si sunt din ce in ce mai frumoase de parca ar putea fi si bibelouri in vreo vitrina special amenajata pentru ele.

Dar nutritia si tot ce se scrie in legatura cu asta da semnale ca metalele grele sunt din ce in ce mai des aparute in corpul nostru. Una dintre surse este materialul din vasele de gatit care in microparticule foarte fine ajunge in mancare. Lista de metale grele cu care „ne hranim” este irelevanta, important este faptul ca nu suntem facuti sa digeram orice cantitate.

Onest este sa afirm ca atunci cand sunt noi, vasele de gatit din aluminiu, inox, teflon, tabla emailata…etc nu prezinta vreun pericol. Este evident ca stratul protector, daca este corect aplicat nu permite metalelor grele sa ia contact cu hrana. In timp ce gatim la temperaturi ridicate sau prin spalare agresiva pentru curatare, acest strat dispare prin zgariere sau exfoliere. Astfel, ingredientele din care sunt facute oalele si tigaile noastre se transforma, in mod nefericit, in ingrediente ale portiilor noastre din farfurie.

Masura cea mai simpla si intuitiva este sa nu folosesti vase uzate. Urmatoarea masura este sa folosesti vase de sticla termorezistenta dar sa fii atent ca vasul sa nu fie ciobit. Poti alege si inox dar cu atentie la descrierea acestuia de pe eticheta.

Eu am aplicat inca una si e insotita de intoarcerea la traditii. Folosesc oale de lut. Astea nu au metale grele decat daca sunt vopsite cu ingrediente chimice periculoase si care oricum sunt in exteriorul vasului, de cele mai multe ori. Am facut asta cu multe emotii si bucurii ca am stat langa un olar sa-mi faca oalele, canile de ceai si strachinile pentru ciorba.

You may also like

Leave a Comment