Home Ce am mai gătit Ingrediente: dor si traditii

Ingrediente: dor si traditii

by Andra

Sunt “Scutecele Domnului”.

Turtele sunt o traditie de peste 150 ani in familia mea, preparate din apa, faina, sare de mama si coapte de ea pe o plita, dupa o reteta, pe care o facea bunica, cea care m-a crescut,  inca de cand era copil, stiuta de la mama ei. Pe atunci aveau doar zahar pentru inmuiere si niste nuci (doar daca erau anii buni si erau in pomi).

Sunt facute cu dor de bunica si de tata, care sigur inteleg (de acolo de departe unde sunt, dar atat de aproape) ca e mai bine ca turtele sa fie inmuiate doar in apa cu esente aromate, gustul dulce fiind dat de asezarea intre ele a ingredientelor dupa gust. Eu am pus stafide, nuci si migdale rase, fulgi de cocos, cacao, esenta de rom, sirop de agave si coaja de portocala rasa (dupa ce am spalat-o foarte bine).

Turte moldovenesti, fara zahar

Cat de multe…

Le lipseste, insa, farmecul bunicii, pe acela nu-l am, dar le-am preparat cu gandul la ea si cu “pofta de slabit”.

Si poate dupa mine o sa invete sa le faca fiul meu…

Reteta e: Se face un aluat ca de paine, doar cu faina, apa, putin ulei si un praf de sare, care se imparte in cocoloase cat un pumn strans. Se intinde cu facaletul si se coace pe o tabla, aflata pe foc, pe ambele parti.

Fiecare turta se inmoaie intr-un amestec de apa si esente aromate (rom si vanilie), peste care se pune sirop de agave sau miere. Intre fiecare doua turte inmuiate, se presara dupa gust cate unul dintre urmatoarele ingrediente: fulgi de cocos, nuci si migdale tocate, stafide, cacao, coaja de portocala rasa.

You may also like

1 comment

luminita august 24, 2021 - 11:39 am

Copilarie,unde esti!!Asa le pregatea si mami .Multumesc pt o amintire dulce !!

Reply

Leave a Comment