Home Ce am mai gătit Mamaliga fripta, prajita sau coapta

Mamaliga fripta, prajita sau coapta

by Andra

Caloriile din mamaliga sunt de minim trei ori mai putine decat in paine alba. Asta ar parea suficient pentru a opta sa alegem mamaliga atunci cand vrem sa slabim. Dar imediat papilele noastre gustative ne transmit ca ele nu pot consuma mamaliga cu orice. Si atunci intervine rolul nostru de „disciplinare” a obiceiurilor alimentare.

In afara continutului semnificativ mai mic de calorii din mamaliga, aceasta are de cel putin 3 ori mai putini carbohidrati decat painea alba. Asta inseamna ca de fapt poti sa tii un control al proportiei de carbohidrati din ratia zilnica, care inseamna respectarea raportului proteine/lipide carbohidrati de 1/1/3-5. Intervalul de 3 pana la 5 a ponderii de carbohidrati difera pentru fiecare persoana in parte. Poti afla in timp care este ponderea potrivita tie si cu siguranta conteaza in acest calcul ce activitate fizica sau intelectuala ai zilnic, sexul, varsta, problemele medicale si genetica proprie.

Revenind la comparatia mamaliga versus paine mai e important sa stim ca painea alba are de 4 ori mai multe proteine decat mamaliga si contine 3 grame de lipide la 100 grame, in timp ca mamaliga nu contine grasimi.

Dar cum nimic atat de laudat nu e perfect, sa recunoastem ca mamaliga ingrasa si ea daca e combinata cu proteine sau leguminoase, adica exact cu ce se consuma ea in bucataria noastra traditionala. Cele mai dese combinatii sunt de mamaliga cu branzeturi sau cu carne divers preparata, mamaliga cu preparate din fasole sau mamaliga cu lactate si oua.

Asta e cea are in comun cu painea, faptul ca este o cereala ce are in continut carbohidrati ce nu lasa proteinele sau leguminoasele sa aiba o digestie completa. Si atunci e musai sa o preparam fripta, coapta sau chiar prajita dar sa o combinam cu legume fara amidon precum spanacul, pastaile, dovleceii, ciupercile, prazul…etc si atunci chiar ca suntem linistiti ca putem slabi chiar daca mancam carbohidrati.

Pastaile mele sunt fripte si au mult usturoi iar mamaliga e putin bagata la cuptor la o zi dupa ce am preparat-o.

You may also like

Leave a Comment